На книжковому ярмарку «Медвін» журналіст та політик
Олександр Бригинець презентував книгу
«Ауспіції». Це друге доповнене видання збірки, яка вийшла друком 15 років тому, розпочало серію з п’яти поетичних книжок. Цього року Олександр Бригинець обіцяє познайомити читачів і з “7 чудесами Києва”.
Ауспіціями давні римляни називали передбачення за рухом хмар, птахів та світил. «Ауспіції як намагання визначити майбутнє відомі ще у дотрипільських культурах. Мені пощастило оволодіти деякими таємничими прадавніми методами. Результатом чого й стала ця книга», - говорить Олександр Бригинець. Нова збірка стала поверненням до старого, а саме доповненим виданням «Ауспіцій» від 1994 року.
Перші вірші
Олександр Бригинець почав писати ще у сьомому класі, влаштовуючи своєрідні літературні змагання з однокласниками. «В юності я шукав нові форми поезії – конструктивні та жорсткі за формою», -- розповів він. Дописався до того, що у 1987 році отримав Гран-прі міжнародного літературного фестивалю імені Велеміра Хлебнікова, а пізніше став лауреатом фестивалів Europa House та російської авангардної поезії в Москві. В першій половині 1990-х років вийшли друком кілька поетичних збірок Бригинця (серія «Прогнозів» та власне «Ауспіції») а також два романи – «Пошуки вільної пастки» та «Подорожі навмання». Тоді ж Олександр Бригинець став лауреатом премії імені Василя Чумака та редагував літературно-мистецький часопис «Час».
Наступним проектом Бригинця (разом
Анжелікою Рудницькою) стала мистецька агенція «Територія А», створена у 1994 році . До літературної творчості він повернувся лише у 2006 році, розпочавши (разом з Анатолієм Птіциним) дитячий казковий сіквел про принцесу Анжеліку. «Казки з українською атрибутикою стали для мене реакцією на прожиті негативні ситуації, вікном у світлий світ», -- розповідає Олександр Бригинець.
Доповнені «Ауспіції», що тільки-но побачили світ, стали першими із серії збірок поезій, які
Олександр Бригинець планує випустити протягом трьох років. Ще одним поверненням до початків будуть «Прогнози назавжди», куди увійдуть його нові тексти та поезії з попередніх видань «Прогнозів». «Я помітив, що мої тексти, написані ще 20 років тому, актуальні і сьогодні, цитуються», -- пояснює перевидання Олександр Бригинець. «Ауспіції» складаються з трьох частин. В «Інтерпретаціях» (передмові) поет викладає світоглядні та мистецтвознавчі позиції, а в «Реанімаціях» (післямові) пояснює, звідки і чому взялася назва до книжки. Основна ж частина «Ауспіцій» дорівнює 280 текстам (10 циклів по 28 ауспіцій). В коротких поезіях можна вичитати філософські думки, на кшталт «страшно хотіти мало» чи «за кожним словом двері».
Перший тираж книжки вийшов накладом 1000 екземплярів, в оформленні використана робота
Анжеліки Рудницької «Праліс» та інтегральна (міцна, але тонка) обкладинка.
Олександр Бригинець пообіцяв наступною видати книгу „7 чудес Києва”, про історію та архітектуру міста. Планується, що цей «путівник» столицею вийде до дня Києва українською та російською мовами.
За метеріалами газети "Хрещатик" та порталу "Буквоїд"